Reparatie vastzittende Singer lockmachine S14-78

De Singer lockmachine die voor ongeveer 100 euro bij de LIDL te krijgen zit soms helemaal vast. Hij heeft wel gewerkt, want er is een stuk in elkaar gedraaide draad te zien zoals die uit een werkende lockmachine komt. De oorzaak van het vastzitten is een glijlager dat de punt met de bovendraad naar boven beweegt en door de twee naalden steekt voordat die weer naar beneden gaan en twee draden door de stof steken. De draad blijft dan achter de twee draden door de naalden hangen en wordt door de punt weer teruggetrokken. De foto hieronder laat de vastzittende constructie zien middenin de foto onderaan. Het zwarte stuk zit met twee inbus bouten vast op een as. Het verdikte stuk is het glijlager. Links van het glijlager is de borgring zichtbaar die verwijderd moet worden. De losgemaakte lager is in de tweede foto te zien, met de roest die het vastzitten veroorzaakte.

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

Het glijlager moet verwijderd worden om de blokkering op te heffen. Daarvoor is het nodig de plastic voorkant te verwijderen. Er is een schroefje dat in de naaldruimte zit dat niet direct opvalt. Maak de kap naar de naaldruimte los en kijk dan van achteren in die ruimte. Daar zit een klein schroefje. Verder zitten er schroeven rondom, maak die los. Als je de schuifruimte voorin openmaakt dan zie je daar ook een schroef zitten. Verwijder de spoelhouders door het plastic naar rechts te schuiven en de zaak los te maken.

De bovensteker zit vast met twee inbus schroeven beneden op een as. Het glijlager zit met een borgclip vast. Maak die los door een schroevendraaier in de open ruimte te steken en hem los te wurmen. Zet dan het glijlager op een blokje hout en sla met een hamer op het stuk tegenover de dunne punt. Dan komt het lager los en kun je de roest verwijderen die de zaak blokkeerde. Roest neem meer ruimte in dan ijzer, dus dat veroorzaak het vastklemmen. De fout is ontstaan door verkeerd materiaal voor het lager te gebruiken en door onvoldoende olie in het lager aan te brengen. Tijdens het transport is er waarschijnlijk vocht bijgekomen.

Exif_JPEG_420

Op de foto hierboven zie je de twee naalden en de bovensteker (punt met gaatje). De bovensteker moet zo gemonteerd worden dat het gat ongeveer een millimeter voorbij de meest linkse naald staat als die naald net boven de bovensteker staat en bezig is naar beneden te gaan. Dan gaat de bovensteker ook weer terug. De twee naalden komen namelijk tussen de bovensteker en de draad aan de verste zijde van de bovensteker en zorgen er dus voor dat de draad achter de twee draden komt die in de naalden zitten. Dit is een kritische instelling want doordat de bovensteker bezig is met een teruggaande beweging als de naalden naar beneden gaan, wordt er een lusje gevormd waar de naalden doorheen gaan.

Ik probeer nog wat filmpjes erbij te krijgen, maar ik ben nog geen expert in het gebruik van wordpress !

Exif_JPEG_420

Op deze foto is de bovensteker net nog bezig naar links te bewegen. In de uiterste stand staat het gat net links van de meest linkse naald.

Leave a comment